Mausteissa on eroja

Mausteissa on suuria eroja
Mausteita on nykyään saatavilla niin laaja kirjo, että ruoan valmistuksesta tulee seikkailu, joka vie sinut joka maailman kolkkaan. Vuosituhansien ajan on mausteita käytetty kehon, mielen ja hengen parantamiseen. Usealla maalla on oma maustekulttuuri, kiinalaisessa keittiössä käytetään runsaasti inkivääriä ja valkosipulia, meksikolaisessa ruoassa käytetään runsaasti tulista chiliä. Eurooppalaisessa keittiössä käytetään paljon tilliä, kardemummaa, fenkolia ja kuminaa. Onneksi nykyään kauppojen hyllyillä on saatavilla laaja kirjo eksoottisempiakin mausteita. Kannattaa kuitenkin vähän selvittää mausteen alkuperää ja sitä, onko se mahdollisesti säteilytettyä. Ja jos mahdollista niin suosi aina luomumausteita. Luonnonmukaisesti tuotettujen mausteiden kasvatuksessa ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita eikä muitakaan kemiallisia lannoitteita.
Mausteiden säteilytys
Rakastan puhtaassa maaperässä kasvatettuja värikkäitä ja ihanan tuoksuisia ja makuisia mausteita. Ikävä kyllä suurin osa myynnissä olevista mausteista on säteilytetty. Mitä sillä oikein tarkoitetaan? Säteilytys hajottaa ruoasta atomeja, katkoo geenejä, irrottaa vapaita radikaaleja, ja muodostaa ennen tuntemattomia kemiallisia yhdisteitä, joiden kaikkia vaikutuksia ei tunneta. Säteilytys muuttaa mausteen alkuperäistä makua ja tuhoaa osan sen ravintoarvoista. Viranomaisten ajatus säteilytyksestä on, että se hävittää taudinaiheuttajia ja hidastaa elintarvikkeiden pilaantumista.
Säteilytyksen tarkoituksena on tappaa elintarvikkeissa olevia vieraita (esim. bakteerien, hyönteisten ja niiden toukkien) soluja tai estää esimerkiksi sipulin tai perunan itämistä. Itämisenestoksi tarvitaan 50–150 Gy:n (gray) absorboitunut annos. Mausteiden bakteerien tappaminen saattaa vaatia annoksia lähellä 10 kGy (kilogray). Tämä on suurin sallittu mausteiden säteilytysannos.
Säteilytys saattaa vähentää joidenkin elintarvikkeiden vitamiinipitoisuutta (esim. C-vitamiinin ja tiamiinin eli B1-vitamiinin) vastaavasti kuin esimerkiksi kuumennus. Joitakin makuhaittoja on myös havaittu suurilla annoksilla säteilytetyissä herkissä elintarvikkeissa.
Terveellisten mausteiden top 4. (eivät ole paremmuus järjestyksessä)
1. Valkosipuli
2. Kurkuma
3. Inkivääri
4. Korianteri
(Evira)
Laadukkaat mausteet joita suosittelen ruoanvalmistukseen:
Sonnentor luomu mausteita löytyy laajakirjo mm.  Ekolosta
Urtekramin luomu mausteet

Terra Madre

Louis mausteet (ei löydy kaupoista)
Teksti kirjastani Energisoivaa ruokaa (2016)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s